آینده کووید در دنیا چگونه خواهد بود؟

به گزارش وبلاگ خطاطی، جفری شامن؛ تخصص این اپیدمیولوژیست در دانشگاه کلمبیا کار بر روی مدل سازی بیماری های عفونی است. او استاد گروه علوم بهداشت محیط و مدیر برنامه اقلیم و بهداشت در دانشگاه کلمبیا است. او راهنمایی تیمی را برعهده داشت که یکی از اولین مدل های پیش بینی و تخمین شیوع کووید -19 را طراحی کردند. مدل تیم وی در سال گذشته تخمین زده بود که 3.6 میلیون نفر آلوده شده و در حال انتقال ویروس به دیگران هستند.

آینده کووید در دنیا چگونه خواهد بود؟

به گزارش وبلاگ خطاطی به نقل از نیویورک تایمز؛ در پی توسعه موارد ابتلا به سویه اومیکرون بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر در سراسر امریکا در بیش از یک ماه گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است. در واکنش به این شرایط، فرمانداران و شهرداران محدودیت هایی مانند لزوم استفاده از ماسک و پاسپورت واکسن را لغو می نمایند. بسیاری تعجب می نمایند که آیا این دوره از موارد کم و کاهش مراجعه بیماران به بیمارستان ها نقطه عطفی در شیوع ویروس است یا صرفا آرامش پیش از طوفان است و باید خود را برای سویه های تازه ای که باعث ایجاد موجی خطرناک تر شوند آماده سازیم.

حتی پیش از آن که اومیکرون سراسر دنیا را فرا گیرد دانشمندان و مقام های بهداشت عمومی به این فکر می کردند که چگونه کووید-19 پس از پشت سر گذاشتن مرحله پاندمی بر جوامع تاثیر می گذارد. این سوال یک میلیارد دلاری است: آیا شیوع بیماری چندین بار در سال، یک بار در سال یا هر چند سال یکبار رخ خواهد داد؟ و این که این شیوع چه مقدار قابلیت بیماری زایی خواهد داشت؟

اپیدمیولوژیست ها به ماندگاری یک پاتوژن در یک جامعه یا جمعیت به عنوان اندمی اشاره می نمایند. نحوه بروز اندمی از یک پاتوژن به پاتوژن دیگر فرق دارد. در ایالات متحده، بعضی از ویروس های تنفسی، مانند آنفولانزا و ویروس سنسیشیال (پیوسته یاخته ای) تنفسی که با نام R.S.V نیز شناخته می شوند در زمستان بسیار شایع هستند. این ویروس ها معمولا با افزایش آمار مرگ و میر سیستم مراقبت های بهداشتی را تحت فشار قرار می دهند. تخمین زده می گردد که سالانه 12000 تا 52000 نفر بر اثر آنفولانزا در ایالات متحده جان خود را از دست می دهند.

با این وجود، همه ویروس های تنفسی از این الگو پیروی نمی نمایند. بعضی از ویروس ها مانند راینو ویروس در تمام سال در سطوح پایین تر و با ایجاد اختلال کمتری برای سلامت انسان در گردش هستند. بعضی دیگر از ویروس ها، مانند پارا آنفلوآنزا ممکن است به طور نامنظم تر یا در فصول دیگر شیوع پیدا نمایند؛ بنابراین الگوی SARS-CoV-2، ویروسی که باعث کووید-19 می گردد پس از تبدیل شدن به اندمی چگونه خواهد بود؟ و چه مقدار اختلال ایجاد خواهد نمود؟ پاسخ کوتاه این است: ما هنوز نمی دانیم.

الگوی اندمی هر بیماری با رویکردی گذشته نگر به راحتی قابل درک است. با این وجود، از زمان با ما بودن ویروس کرونا تنها دو سال می گذرد و این مدت زمان زیادی نیست. با این حال، علائم و عواملی وجود دارد که همه ما می توانیم مراقب آن باشیم که نشانه هایی از تاثیر کووید-19 بر زندگی ما در فصول و سال های آینده را ارائه می دهند. زمانی که به سمت جامعه ای عادی تر و کارآمدتر پیش می رویم این نشانه ها ارزش بحث و تفکر را دارند.

یک سناریوی خوش بینانه این است که SARS-CoV-2 در یک الگوی آنفولانزای کم تر مخرب خود را نشان دهد و شیوع بیماری های زمستانی با بستری شدن در بیمارستان و نرخ مرگ و میر کم تر از آن چه در سال های 2020 و 2021 را شاهد بودیم ایجاد کند. سناریوی بدبینانه تر این است که ویروس به فراوری سویه هایی ادامه دهد که از مصونیت دور می شوند و می توانند تعداد بیش تری از جمعیت را آلوده نمایند. در حالی که سخت است بدانیم که کرونا اندمی ویروس کرونا چگونه ظاهر می گردد دو ویژگی مهم وجود دارند که ارزش رصد در ماه ها و سال های آینده را دارند: فراوانی و شدت شیوع. این دو عامل اختلال ایجاد شده به وسیله ویروس کرونا را در آینده تعیین خواهند کرد.

فراوانی شیوع ویروس کرونا در آینده به شدت با ایمنی جمعیت و چگونگی تغییر ویروس مرتبط است. مقاومت جمعیت به انواع در گردش بستگی به سابقه عفونت، واکسیناسیون و تقویت سیستم ایمنی افراد دارد. سویه هایی که تنها تفاوت های جزئی با فرمول واکسن یا سویه قدیمی تر دارند ممکن است بیماری زیادی ایجاد ننمایند. با این حال، یک سویه با تغییرات اساسی مانند اومیکرون ممکن است بسیاری از افراد را با فرار از مصونیت آلوده کند. در زمستان امسال، بسیاری از افرادی که محافظت خوبی در برابر دلتا داشتند سویه ای که اومیکرون جایگزین آن شد کماکان مستعد ابتلا به عفونت و بیماری به وسیله اومیکرون بودند.

یک نکته ناشناخته بزرگ این است که آیا SARS-CoV-2 می تواند به فراوری سویه های مختلف مقاوم در برابر سیستم ایمنی مانند دلتا و اومیکرون ادامه دهد یا خیر. اگر ویروس این ظرفیت را داشته باشد ممکن است چندین بار در سال شیوع پیدا کند دقیقا مانند شرایطی که در سال 2021 میلادی ایجاد شد. این الگوی اندمی ممکن است برای چند سال دیگر یا به مدت نامحدود باقی بماند. از سوی دیگر، اگر ظرفیت ایجاد سویه بسیار مقاوم به ایمنی از بین برود نسخه های آینده ویروس ممکن است کمتر تهاجمی باشند و شیوع کمتری داشته باشند شاید یک بار در سال در طول زمستان و شرایطی بسیار شبیه به شیوع آنفولانزا را داشته باشند.

شدت شیوع به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله ظرفیت ذاتی سویه تازه برای بیمار کردن افراد. تا به امروز، همه سویه های SARS-CoV-2 سطوح یکسانی از بیماری زایی را نداشته اند. به عنوان مثال، اومیکرون معمولا بیماری خفیف تری ایجاد می نماید. یک روایت رایج این است که ویروس به مرور زمان خفیف تر می گردد و شاید اومیکرون اولین شاهد این پیشرفت باشد. متاسفانه این شرایط به احتمال زیاد یک آرزوست که به واقعیت تبدیل نمی گردد. اگرچه اومیکرون ملایم تر بوده است، اما سویه های تاثیرگذار بعدی به راحتی می توانند مرگبارتر باشند همان طور که دلتا بود.

علیرغم آن که ویروس به سمت خفیف تر شدن حرکت نمی نماید عوامل دیگری مانند محافظت در برابر عفونت های پیشین، واکسیناسیون، تقویت و دارو ها باید به کاهش شدت بیماری، مقدار بستری شدن در بیمارستان، زمان صرف شده در بیمارستان و خطر مرگ ناشی از کووید یاری کند. به عنوان مثال، واکسیناسیون mRNA احتمال بستری شدن در بیمارستان و مرگ را به تقریبا به مقدار یک دهم در مقایسه با بستری افراد واکسینه نشده کاهش داده است. مهم این است که اثربخشی واکسن کماکان تحت نظارت باشد و فرمولاسیون واکسن در صورت احتیاج به روز گردد تا بتوان به وسیله تقویت آن با هرگونه از دست دادن مصونیت مقابله کرد.

با توجه به وجود این مقدار از عدم اطمینان ما نباید بیش از مقدار دچار اطمینان و اعتماد به نفس کاذب شویم. ویروس کرونا موذی است و بسیار بیش تر از ویروس آنفولانزا قابلیت انتقال دارد. ما باید مراقب باشیم حتی اگر اکنون به نظر می رسد که در حال وارد شدن به دوره آرامش در فعالیت هستیم، زیرا تعیین نیست که این آرامش چه مدت ادامه خواهد یافت.

ما نباید تصور کنیم کووید در نهایت به یک مزاحمت خفیف مشابه آنفولانزا تبدیل خواهد شد. در عوض، باید آماده باشیم: واکسن تزریق کنیم و سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنیم به توصیه های بهداشت عمومی گوش دهیم، تست های کووید در منزل را انجام دهیم و اگر در معرض تماس با فردی مبتلا بودیم یا احساس بیماری کردیم نکات ضروری را رعایت نموده و ماسک بزنیم تا همگی بتوانیم مراقب فراوانی و شدت شیوع کرونا در آینده باشید.

منبع: فرارو

به "آینده کووید در دنیا چگونه خواهد بود؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آینده کووید در دنیا چگونه خواهد بود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید