7 گیاه دارویی برای سلامت مغز
به گزارش وبلاگ خطاطی، زردچوبه ادویه ای که مدت هاست در طب سنتی هند (آیورودا) استفاده می گردد و حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی ست یعنی دو عاملی که ممکن است به حفظ سلامت مغز و سلامت کلی ما یاری نمایند.

وبلاگ خطاطی | شماری از گیاهان و ادویه ها ممکن است به بهبود سلامت مغز ما یاری نمایند. بعضی از آن ها ممکن است همین حالا در یخچال یا کابینت ما باشند.
به گزارش وبلاگ خطاطی ؛ بسیاری از این گیاهان و ادویه ها به خاطر اثراتی که بر بیماری آلزایمر دارند مورد مطالعه قرار گرفته اند، در حالی که گیاهان و ادویه های دیگری هم هستند که به خاطر فوایدشان برای شناخت یا به عبارتی فرایند های مرتبط با تفکر، درک، یادگیری و بخاطر سپردن آزمایش شده اند.
در این مطلب با گیاهان و ادویه هایی آشنا می شوید که طبق مطالعات علمی برای سلامت مغز مفید هستند.
1. مریم گلی: ادویه ای با بوی تند که به درمان بیماری آلزایمر یاری می نماید و در بهبود شناخت هم موثر است. در واقع بر اساس تحقیقی که سال 2017 روی مریم گلی انجام شد تعیین شد حاوی ترکیباتی است که شاید برای عملکرد شناختی و عصبی سودمند باشد. مریم گلی را هم می توانید به کدوحلوایی، مرغ سوخاری، بوقلمون، سس گوجه فرنگی یا سوپ لوبیا سفید اضافه کنید و هم به شکل دمنوش مصرف کنید.
2. زردچوبه: ادویه ای که مدت هاست در طب سنتی هند (آیورودا) استفاده می گردد و حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی ست یعنی دو عاملی که ممکن است به حفظ سلامت مغز و سلامت کلی ما یاری نمایند. تحقیقات نشان می دهد زردچوبه ممکن است سلامت مغز را تقویت کند و با پاک سازی مغز از آمیلوئید بتا از بیماری آلزایمر جلوگیری کند. تجمع آمیلوئید بتا منجر به شکل گیری پلاک های مغزی مرتبط با آلزایمر می گردد.
افزون بر این، زردچوبه احتمالاً با جلوگیری از تجزیه سلول های عصبی در مغز از سلامت آن محافظت می نماید. زردچوبه از اجزای اصلی پودر کاری هم هست که آن نیز شامل ادویه هایی نظیر گشنیز و زیره می گردد. برای افزایش اندازه جذب زردچوبه می توانید پودر کاری یا زردچوبه را به سیب زمینی سرخ شده، سوپ و غذا های گیاهی اضافه کنید. فلفل سیاه هم اندازه جذب زردچوبه را بالا می برد.
3. کهن دار: یا گینکو که مدتهاست به عنوان درمان زوال عقل (دمانس) از آن استفاده می گردد داروی رایجی در طب سنتی چینی است و مزایای آن شناخته شده است. تصور می گردد گینکو بیلوبا به واسطه تحریک گردش خون و تقویت جریان خون در مغز به بهبود عملکرد شناختی یاری کند.
اگرچه تحقیقات در زمینه گینکو بیلوبا نتایج متفاوتی به همراه داشته است، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این گیاه ممکن است عملکرد شناختی مبتلایان به آلزایمر یا اختلالات خفیف شناختی را تقویت کند. علاوه بر این، عصاره گینکو بیلوبا به نام EGb761 ممکن است در کند کردن فرایند کاهش شناخت میان بیمارانی که علاوه بر اختلال شناختی و زوال عقل، نشانه های مربوط به اعصاب و روان را هم تجربه می نمایند، تاثیر ویژه ای داشته باشد.
(منبع: تحقیقات منتشره در مجله بیماری آلزایمر سال 2015). نشانه های مربوط به اعصاب و روان که از خصیصه های اصلی بیماری آلزایمر و زوال عقل هستند شامل افسردگی و سایر اختلالات غیرشناختی می شوند.
4. گیلاس زمستانی: گیاه دیگری که در طب سنتی هند کاربرد دارد گیلاس زمستانی (آشواگاندا) است که طبق تحقیقات مانعِ شکل گیری پلاک های آمیلوئید بتا می گردد. این گیاه با کاهش استرس اکسیداتیو به سلامت مغز یاری می نماید. استرس اکسیداتیو عاملی ست که گمان می رود به ایجاد و پیشرفت بیماری آلزایمر یاری کند.
5. جینسینگ: (یا آدم گیاه) یکی از معروف ترین گیاهان در طب گیاهی حاوی یک ماده شیمیاییِ ضدالتهابی به نام جینسنوزاید است. طبق مشاهده دانشمندان، جینسنوزاید ممکن است به کاهش سطوح مغزی آمیلوئید بتا یاری کند.
6. آب بشقابی: (یا گوتوکولا) در سیستم های طب جایگزین از قبیل طب سنتی هند و طب سوزنی (TCM) مدتهاست برای بهبود وضوح ذهنی استفاده می گردد. یافته های تحقیقات حیوانی نشان داده است این گیاه ممکن است با مبارزه با استرس اکسیداتیو هم برای مغز مفید باشد. برای مثال، آزمایشات اجرا شده روی موش ها نشان داد گوتوکولا ممکن است جلوی استرس اکسیداتیو مرتبط با آلزایمر را بگیرد و عملکرد شناختی را بهبود ببخشد.
7. بادرنجبویه: بادرنجبویه که معمولاً از آن به شکل دمنوش برای کاهش اضطراب و بی خوابی استفاده می گردد ممکن است به بهبود عملکرد شناختی یاری کند.
در مطالعه ای که نتایج آن سال 2003 منتشر شد، 42 بیمار با آلزایمر خفیف تا میانه به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه دارونما و گروه دیگر عصاره بادرنجبویه را 4 ماه مصرف کردند. در انتها این مطالعه، کسانی که عصاره بادرنجبویه را مصرف نموده بودند در قیاس با گروه دیگر، بهبود چشمگیری در عملکرد شناختی داشتند.
آیا برای سلامت روان مجاز به استفاده از گیاهان و ادویه ها هستیم؟
گیاهان و ادویه های خاص ممکن است اثرات مفیدی بر مغز ما داشته باشند، اما هیچ درمان طبیعی نباید جایگزین مراقبت های استاندارد در درمان وضعیتی گردد که بر سلامت مغز شما اثر گذاشته است. شایان ذکر است که استفاده از گیاهان و ادویه ها به اندازه کم در آشپزی می تواند مفید باشد، اما اندازه مصرف بیشتر آن ها به منزله اثرگذاری بیشتر نیست.
مصرف گیاهان و ادویه ها به شکل غلیظ تر آن طور که در مکمل ها یافت می گردد عوارض جانبی بیشتری به همراه دارد. برای مثال بنا به گزارش ها مصرف مکمل های مریم گلی در بچه ها تشنج و در بزرگسالان لب آماس (یا التهاب لب ها) را در پی داشته است. اَشکال غلیظ (مکمل) زردچوبه، جینسینگ و گینکو اثر رقیق نمایندگی خون دارند درنتیجه خطر خونریزی را افزایش می دهند به ویژه در افرادی که دارو های رقیق نماینده خون یا ضدانعقاد مصرف می نمایند.
جینسینگ می تواند سبب بروز تغییراتی در فشار خون (بالاتر یا پایین تر) گردد، با دارو های زیادی تداخل پیدا کند و در موارد نادر سبب واکنش آلرژیک شدید یا آسیب به کبد گردد.
منبع: verywellmind
مترجم: زهرا ذوالقدر - سایت وبلاگ خطاطی
منبع: فرادید